Brandveiligheid gaat om keuzes maken

Hoe voorkom je problemen, voordat het nodig is om ze op te lossen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: overal waar we komen, zien we dat er verbetering mogelijk is op het gebied van brandveiligheid. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat brandveiligheid een combinatie is van gebouw, techniek en menselijk gedrag. Als er iets verandert in één van die dimensies, heeft dat invloed op de brandveiligheid. Hoe klein die verandering ook is.

 “Het helpt om opdrachtgevers inzicht te geven in mogelijke risico’s”

Gelukkig zijn er specialisten die opdrachtgevers helpen bij het krijgen van inzicht in mogelijke risico’s. Zelden gaat het namelijk om onwil, wel om gebrek aan kennis. En elke adviseur die ik ken (inclusief mijzelf), deelt zijn kennis graag. Dat gebeurt niet in enorme stappen met grote projecten en veel impact. Nee, juist niet. Dat gebeurt in kleine stappen: bewust en weloverwogen. Zo nemen we opdrachtgevers mee op het juiste pad.

Brandveiligheid is zwart/wit

Om brandveiligheid in het juiste perspectief te plaatsen, moet je integraal nadenken over dit onderwerp. Natuurlijk volgen we de letter van de wet. In dat opzicht is brandveiligheid super zwart/wit.

Baby’s of studenten?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je doelgroep. Hoe kwetsbaar zijn de gebruikers van het gebouw en hoe zelfredzaam zijn ze als het mis gaat? Er is bijvoorbeeld een enorm verschil tussen de zelfredzaamheid van studenten op een universiteit en baby’s van enkele maanden oud op een kinderdagverblijf.

Bewuste keuzes

Bij brandveiligheid gaat het om bewuste keuzes maken. Wij helpen opdrachtgevers om die keuzes te maken. Je kunt alles oplossen met techniek. Denk aan een sprinklerinstallatie in elke ruimte.

“Hoe zelfredzaam zijn de gebruikers van je gebouw als het mis gaat?”

Maar wat mag je van de gebruiker van het gebouw verwachten? Want is het nodig om de enorme kostenpost die zo’n uitgebreide sprinklerinstallatie met zich meebrengt te dragen? Voor een woningcorporatie schreven we bijvoorbeeld een brandveiligheidsbeleid waarin ook adviezen zijn opgenomen over stoffering en toegepaste meubels. Op zo’n manier hoef je niet alles op te lossen met techniek.

Het ideale gebouw

Vanuit exploitatie technisch oogpunt zou het ideaal zijn als we gebouwen zouden hebben zonder technische installaties. Dit is alleen niet realistisch, technische installaties zijn nu eenmaal nodig om een gebouw beter te laten functioneren, denk aan verlichting, verwarming en koeling. Op elk vlak maak je bewuste keuzes: kies je voor LED verlichting of spaarlampen, een cv-ketel of warmtepomp? Hetzelfde geldt voor brandveiligheidsinstallaties. Het is altijd zinvol om kritische vragen te stellen over de mogelijkheden die er zijn.

“Door samenwerken voorkomen we problemen, voordat het nodig is om ze op te lossen”

Grote voordeel als onafhankelijk adviseur is dat we niet gebonden zijn aan bepaalde oplossingen, merken en of leveranciers. Dat geeft ons de ruimte om over disciplines heen te denken. Op die manier komen we tot de beste oplossingen voor brandveiligheid. Dat is ook precies de reden waarom wij graag kennis delen. Door samenwerken voorkomen we problemen, voordat het nodig is om ze op te lossen.

Lees deel II van mijn blog over brandveiligheid over de manier waarop adviseurs brandveiligheid kennis vertalen naar specifieke situaties in unieke organisaties.

Om samen te kunnen leren van elkaars ervaringen ben ik benieuwd naar uw ervaringen op dit gebied, bij een volgende blog wil ik deze ervaringen graag delen zodat we hier samen beter van kunnen worden. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

 

 

Carl Migchels is directeur bij SY-nergy. De adviseurs van SY-nergy spreken de taal van opdrachtgevers en (technische) leveranciers en brengen beide werelden dichter bij elkaar. “Van advies tot procesmanagement; samen werken we aan de ideale werkomgeving.” Daarnaast verzorgt SY-nergy Academy maatwerk trainingen.

 

 

Houd mij op de hoogte