12 november 2024

Hoe houd je de WKO in balans?

Warmte-Koude Opslag (WKO) is dé oplossing voor duurzame energieopslag. Maar wat als die duurzame oplossing ineens niet goed meer werkt? Onbalans in een WKO is een veel voorkomende uitdaging. Gelukkig is het niet nodig om je WKO dan helemaal uit te zetten.

Warmte-Koude Opslag (WKO) werkt met bodemenergie. Elke installatie heeft een ondergrondse bron waar warmte en koude tijdelijk worden opgeslagen. Is die hoeveelheid warmte en koude in de bodem niet in evenwicht, dan ontstaat er een thermische onbalans in de WKO-installatie.

Maximaal energie besparen met een WKO

Het is logisch dat die onbalans ontstaat doordat er te veel warmte of te veel koude uit de bron wordt gebruikt. De WKO slaat warmte uit het gebouw op in de zomer en gebruikt die in de winter. Maar wat als er meer warmte nodig is in de winter dan de bron beschikbaar heeft?

Coen van Berkel, adviseur SY-NERGY: “De WKO is een prachtige en duurzame installatie. Een WKO-installatie die goed in balans is, levert maximale energiebesparing. Zo’n installatie geeft organisaties de ruimte om te blijven groeien én klimaatdoelstellingen te halen. Daarom blijft het aantal WKO-installatie in Nederland toenemen.”

Het geheim van een succesvolle WKO-installatie

Eigenlijk is er één grote MAAR aan de WKO-installatie. Coen: “Je moet de hele tijd blijven monitoren en bijsturen. Want een kleine onbalans is prima te verhelpen. Wordt de onbalans groter, dan heb je vaak geen keuze meer. Dan moet je correctief maatregelen gaan nemen. En dat kost geld.”

CASE: SY-NERGY is als adviseur betrokken bij 17 WKO’s in Brabant en Limburg. Zo ook bij de WKO van Summa college in regio Eindhoven. Coen: “Ik ben er eigenlijk best trots op hoe zij de WKO managen. De installateur is verantwoordelijk voor de meet- en regeltechniek. Zij stellen de installaties flexibel in om goed te reageren op veranderingen in het gebouwgebruik. Voor een goede werking van de WKO huren ze specialisten in die de WKO regelmatig onderhouden. Daarnaast houdt de opdrachtgever een vinger aan de pols en vraagt ons als adviseur om maandelijks mee te kijken naar de rapportages. Zien we afwijkingen, dan bespreken we dat in een WKO-overleg.”

Oplossingen bij onbalans

Ontstaat er toch een onbalans in de WKO, bijvoorbeeld door een uitzonderlijk zachte winter, een verandering in het gebruik van het gebouw, problemen met de regeltechniek of lekkages, dan zijn er uiteraard nog steeds oplossingen mogelijk.

Coen: “Het is echt niet nodig dat de WKO dan helemaal uitgezet wordt en je geen gebruik meer kunt maken van duurzame energie. Het is wel nodig om de WKO te ontlasten, bijvoorbeeld door extra warmte of koude te laden of te ontladen in de WKO. Dat kan met een dry-cooler. Eventueel kun je de WKO ondersteunen met een lucht/water warmtepomp die op basis van de buitentemperatuur energie uit de buitenlucht haalt. En het is zelfs mogelijk om de WKO om te bouwen naar een hybride systeem.”

CASE: Elke WKO is anders, dus het spreekt voor zich dat je goed moet onderzoeken welke oplossing het beste werkt. Coen: “Zo vroeg woningcorporatie Woonpartners ons als technisch adviseur voor de WKO’s in drie van hun gebouwen. Ondanks verschillende acties bleef de onbalans bestaan. De Omgevingsdienst (vergunningverlener) vroeg om een Plan van Aanpak om verdere onbalans te voorkomen. Daar is inmiddels een akkoord op. De werkzaamheden kunnen dus starten.”

Meer informatie over een WKO?

Onbalans in een WKO hoeft geen ramp te zijn, zolang je de juiste maatregelen neemt. Wil je voorkomen dat jouw WKO-installatie uit balans raakt? Een paar slimme tips: blijf regelmatig meten, werk met flexibele instellingen, en schakel specialisten in wanneer nodig. De adviseurs van SY-NERGY helpen je graag!

Beeld WKO: wur.nl

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33