6 september 2024

Netcongestie: oplossingen voor file op het elektriciteitsnet

De energietransitie is in volle gang. Bedrijven en organisaties streven ernaar om duurzamer te opereren, hun energieverbruik te vergroenen en hun CO2-uitstoot te verminderen. Dit doel is echter steeds moeilijker te bereiken door een groeiend probleem: netcongestie. Maar wat is netcongestie precies, hoe is het ontstaan, en vooral, wat kunnen bedrijven en organisaties doen om met dit probleem om te gaan?

Wat is netcongestie?

Netcongestie staat simpelweg voor: file op het elektriciteitsnet. Het betekent dat de vraag naar elektriciteit groter is dan de capaciteit van het bestaande elektriciteitsnet. Vooral op piekmomenten komt het voor dat bedrijven die meer energie willen verbruiken, tijdelijk geen toegang krijgen tot het net. Inmiddels staan meer dan 6.000 bedrijven in Nederland op de wachtlijst voor een nieuwe of grotere aansluiting. In sommige gevallen kan de wachttijd oplopen tot wel tien jaar.

De oorzaak van netcongestie ligt voor een groot deel in de energietransitie. Traditioneel was de elektriciteitsvoorziening eenrichtingsverkeer: van de centrale naar de consument. Met de groei van duurzame opwekking, zoals zonne- en windenergie, is het systeem echter tweerichtingsverkeer geworden. En in combinatie met de elektrificatie, bijvoorbeeld van vervoer en de industrie, heeft gezorgd voor een overbelast elektriciteitsnet.

Risico’s voor bedrijven

Netcongestie vormt een groot risico voor bedrijven en organisaties die willen groeien of verduurzamen. Bedrijven die een grotere aansluiting nodig hebben, kunnen niet uitbreiden. Dit belemmert hun ontwikkeling, maar ondermijnt ook investeringen in duurzame technologie. Een goed voorbeeld is een bedrijf dat wil investeren in elektrische bedrijfswagens en laadpalen, maar vervolgens tegen een beperking op het net aanloopt waardoor deze voertuigen niet opgeladen kunnen worden. Hierdoor gaat de businesscase verloren, en wordt verduurzaming ontmoedigd.

Oplossingen voor netcongestie

Ook al is netcongestie een groot probleem, er zijn slimme en creatieve oplossingen die bedrijven helpen om toch te blijven groeien en verduurzamen.

1. Slimmer verdelen van energie

Door je bedrijfsprocessen beter af te stemmen op de momenten van energieverbruik, kun je pieken verminderen en meer capaciteit uit je bestaande aansluiting halen. Een goed voorbeeld is het gefaseerd opstarten van machines of het opladen van elektrische voertuigen tijdens daluren. Deze aanpak vraagt om goed inzicht in de energiegegevens van je bedrijf, maar kan aanzienlijke voordelen opleveren zonder dat er meteen een nieuwe aansluiting nodig is.

2. Energieopslag

Een andere oplossing is de inzet van energieopslagsystemen, zoals batterijen. Deze systemen kunnen worden opgeladen tijdens momenten van lage energievraag of wanneer er meer duurzame energie wordt opgewekt dan verbruikt. De opgeslagen energie kun je vervolgens gebruiken tijdens piekmomenten. Dat vermindert de belasting op het net én is kostenbesparend. Technieken zoals ‘peak shaving’ en ‘time shifting’ maken gebruik van deze opgeslagen energie om pieken in het verbruik te vermijden.

3. Samenwerken in energy hubs

In een energy hub werk je met meerdere bedrijven samen om lokaal opgewekte energie te delen en het energieverbruik beter te verdelen. Binnen zo’n hub worden opwekking, opslag en verbruik optimaal op elkaar afgestemd. Door samen te werken met omliggende bedrijven, kun je efficiënter omgaan met energie en ben je minder afhankelijk van het centrale net.

4. Directe lijnen en collectieve laadpleinen

Een directe lijn verbindt bedrijven direct met elkaar, buiten het reguliere elektriciteitsnet om. Dit is vooral interessant voor bedrijven die energieopwekkers (bijvoorbeeld zonneparken) in de buurt hebben. Daarnaast kunnen collectieve laadpleinen, waarbij meerdere bedrijven samen investeren in laadfaciliteiten, helpen om de belasting op het net te verminderen en de kosten te spreiden.

Meer weten?

Netcongestie is een serieus probleem dat de groei en verduurzaming van veel bedrijven in Nederland belemmert. De capaciteit van ons elektriciteitsnet kan de snelgroeiende vraag niet bijhouden en dat zorgt voor wachttijden en beperkingen. Toch zijn er oplossingen die bedrijven kunnen helpen om flexibel en innovatief om te gaan met dit probleem. Dat kan binnen je bedrijf of samen met andere bedrijven in je omgeving.

Van slimme verdeling en energieopslag tot het gebruik van collectieve laadpleinen en energy hubs: onze adviseurs vertellen je graag meer.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33