18 november 2021

Nieuwe wetgeving op rookmelders in alle woningen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwwoningen, maar de regelgeving gaat nu ook voor bestaande bouw gelden.

Volgens de verandering in het Bouwbesluit moet een woning uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een woning minstens één rookmelder hangt. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

We stellen Ron van Bree, adviseur Brandveiligheid en Security, een aantal vragen:

Wat betekent deze wetgeving voor gebouweigenaren en woningcorporaties?

‘Voor woningcorporaties en vastgoedeigenaren is het belangrijk om nu te starten met de voorbereidingen en te anticiperen op het (laten) plaatsen van grote aantallen rookmelders in hun complexen. Gelukkig geeft de deadline van 1 juli 2022 nog voldoende tijd om ervoor te zorgen dat de juiste rookmelders geplaatst zijn in elke woning.’

Je zegt ‘de juiste rookmelders’ wat bedoel je daarmee?

‘De rookmelders in nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan NEN 2555. Deze norm eist (onder andere) zowel een primaire (elektriciteitsnet) als secundaire (batterij) energievoorziening voor de rookmelder. Het grote verschil is dat de energievoorziening voor rookmelders in bestaande woningen van een enkele bron mag komen, een batterij in dit geval.’

Hoe kan SY-NERGY helpen?

‘We leggen allereerst de regelgeving uit. Vervolgens bepalen we in welke ruimten een rookmelder geplaatst moet worden. Afhankelijk van de wensen en eisen van onze opdrachtgever komen we met een maatwerkadvies voor de best passende rookmelders voor elk complex.

Zoals ik al aangaf, zijn in dit geval rookmelders op batterijen genoeg. Het is praktisch vaak ook niet uitvoerbaar om 230V-melders te eisen omdat zo’n aansluitpunt niet voorhanden is aan plafonds in bestaande woningen.

Met het oog op duurzaamheid en veiligheid, adviseren wij altijd rookmelders met een levensduur van minimaal 10 jaar (melder en batterij). En als het mogelijk is, denken we mee over koppelfuncties en slimme melders.

In overleg komen we tot de juiste keuze. Graag helpen we met de organisatie en het procesmanagement. Denk aan (een aanbesteding voor) de keuze voor een leverancier en begeleiding van de installateur en onderhoudspartij.’

Meer weten over de nieuwe wetgeving?

Wilt u meer weten over de nieuwe wetgeving voor rookmelders in bestaande woningen? Neem direct contact op met Ron van Bree of stuur een bericht.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken. Vertrouwen begint met elkaar leren kennen. Graag komen we met je in contact.

013 – 578 44 33