Van ‘goed fout’ naar ‘helemaal goed’

Mark Cornelissen is adviseur bij SY-nergy. Hij is ook een bevlogen trainer en inspecteur. Combineer deze 3 functies en je begrijpt dat kennis delen in zijn DNA verankerd is. Zo treft Mark regelmatig onveilige situaties aan tijdens inspecties. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ deelt hij graag een paar voorbeelden van hoe het goed fout gaat. Natuurlijk vertelt Mark ook hoe het beter kan én hoe je dit soort situaties voorkomt.

Een bijzondere oplossing voor spatwaterdicht schakelmateriaal

De keuze van het juiste schakelmateriaal is afhankelijk van de toepassing ervan. De NEN1010 geeft hiervoor goede richtlijnen. Tijdens een inspectie van een stookruimte vond ik deze wandcontactdoos die ‘spatwaterdicht’ is gemaakt met Wijmaplast rondom de elektrabuis. Een creatieve oplossing, maar niet volgens de richtlijnen want er kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Een erkende installateur of goede huisinstallateur zorgt voor een veilige installatie volgens de NEN1010.”

“Het geeft plezier en maakt me trots als ik kennis kan delen.”
2 cv-ketels, 1 stekkerdoos

“Vaak hebben mensen eenvoudig niet in de gaten wat er allemaal mis kan gaan. Soms kom ik  situaties tegen waar mijn hart van op hol slaat”, zegt Mark en hij laat een foto zien waarop 2 cv-ketels zijn aangesloten op 1 stekkerdoos. “Daar kan ik kort over zijn: op deze manier is dit niet toegestaan. Maar wat nog veel opvallender is: deze stekkerdoos is met draad vastgemaakt aan het expansievat om te voorkomen dat hij op de grond valt. Een bewuste actie dus.” Het is daarom belangrijk om installaties regelmatig te (laten) controleren om dit soort fouten te voorkomen.

“Het liefste worden we al aan de voorkant betrokken.
Zo hoeven we niet achteraf vast te stellen dat er iets mis is met de installatie
en voorkom je mogelijk onveilige situaties.”
Het gebruik van plakband en touw

“Juist in ruimtes waar je niet zo vaak komt, is het belangrijk om te controleren of installaties goed zijn uitgevoerd. Rookmelders mogen bijvoorbeeld niet los hangen en dat geldt ook voor de bekabeling. En een luchtkanaal naar het dak moet degelijk bevestigd zijn en niet los kunnen raken. Dit soort uitgangspunten zijn vastgelegd in (NEN-) normeringen waarbij bepaalde normen zelfs wettelijk verplicht zijn.”

De meerwaarde van SY-nergy

SY-nergy is specialist in het beheer van onderhoud. We begeleiden kleine en grote installatieprojecten van ontwerp tot realisatie en leggen daarbij de focus op het proces: onze adviseurs controleren of de verantwoordelijke partijen in staat zijn om te voldoen aan de uitgangspunten van het project.

Meer weten over elektrotechnische veiligheid, veilig en gezond werken volgens de NEN, inspecties of hulp nodig bij de procedures voor elektrotechnische veiligheid? Neem contact op met Mark Cornelissen.

 

Houd mij op de hoogte