6 april 2022

Groene waterstof, een interessante vervanger van aardgas?

Groene waterstof lijkt een interessante vervanger van aardgas, onder andere in de gebouwde omgeving. Met groene waterstof kunnen verschillende processen worden verduurzaamd.

Als je onze berichten bij inspiratie en op LinkedIn volgt, weet je dat de adviseurs van SY-NERGY de ontwikkelingen op het gebied van groene waterstof razend interessant vinden.

Carl Migchels: ‘Ik denk niet dat er één toekomstige energiebron is. Ik geloof wel dat waterstof, en alle mogelijkheden rondom deze energiedrager, ons gaan helpen bij de energietransitie.’ Lees meer >>

We vonden dit overzichtsartikel op Installatiejournaal. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet. Een makkelijke manier om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van prijs, productie, veiligheid, opslag en gebruik van groene waterstof.

Is de productie van groene waterstof haalbaar?

Is de productie van groene waterstof economisch haalbaar? Dat onderzocht Enpuls, onderdeel van de Enexis Groep, in samenwerking met TNO en DNV GL. Uit het onderzoek kan worden afgeleid dat je waterstof straks maakt voor € 2,17 per kg.

De prijskloof tussen aardgas en waterstof

Hoewel groene waterstof op dit moment nog niet concurrerend is, voorzien analisten van ABN AMRO dat de prijskloof tussen aardgas en waterstof steeds kleiner wordt.

Waterstofbatterij van Battolyser Systems

Battolyser Systems, een batterij/waterstof spin-off van de TU Delft, is klaar om zijn gepatenteerde technologie op de markt te brengen voor massaproductie. Het bedrijf ontwikkelde een product dat elektriciteit kan opslaan en groene waterstof kan produceren uit hernieuwbare elektriciteit.

Waterstofbatterij van Elestor

Het Arnhemse bedrijf Elestor is voor de opslag en levering van energie bezig met waterstof. Daartoe ontwikkelde het bedrijf – na diverse pilots – een opslagsysteem voor elektrische energie in de vorm van een zogeheten waterstofbromide flowbatterij.

Waterstof producerend zonnepaneel

Onderzoekers van de KU Leuven presenteerden ruim twee jaar geleden een werkend zonnepaneel dat waterstof produceert. Het waterstofpaneel wordt nu op verschillende plekken getest. Opschaling is de volgende stap.

Waterstof producerende windmolen

Met de bouw van een zogeheten waterstofmolen komt een in de markt lang gekoesterde wens in vervulling: de geïntegreerde productie van groene waterstof in een windturbine.

Waterstoffabrieken in Zeeland

Adviesbureau Sweco ontwerpt in opdracht van VoltH2 twee waterstoffabrieken in de Zeeuwse havens. Hiermee kan binnen enkele jaren miljoenen kg groene waterstof worden geproduceerd uit windenergieDe groene waterstof zal worden geproduceerd met elektriciteit uit windenergie op zee.

Waterstof maken met elektrolysers

In Oosterwolde wordt een elektrolyser geplaatst bij een zonnepark. Met de elektrische energie die het zonnepark opwekt wordt via elektrolyse water gesplitst in waterstof en zuurstof.

Hoe veilig is waterstofgas voor verwarming in woningen?

Waterstofgas dient zich aan als interessant alternatief voor aardgas. Het is geschikt als brandstof in een cv-ketel en dat maakt de aardgasvrijtransitie in de gebouwde omgeving een stuk eenvoudiger. Vooral in gebouwen waar een warmtenet niet beschikbaar en een warmtepomp niet haalbaar is. Maar hoe zit het met de veiligheid en wat is voor installateurs belangrijk om te weten?

Eerste woning met aansluiting op ondergronds waterstofnetwerk

In een proefwoning onderzoekt consortium H2@Home* ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De installatie is geplaatst in een huis dat is gebouwd volgens de bouwmethoden en materialen uit de jaren zeventig. De bewoners verwarmen hun huis en tapwater inmiddels volledig met waterstof.

Meer weten?

Wilt u meer weten over alternatieve energievoorzieningen én maatwerkoplossingen voor de toekomst? Neem direct contact op met Carl Migchels of stuur een bericht.

Carl Migchels

Bron: Installatiejournaal

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33