4 november 2020

Brandveiligheid van gebouwen: certificering of maatwerk?

Komt de brandweer controleren op brandveiligheid en zijn installaties niet gecertificeerd? Dan gaat het balletje rollen. Je gaat op zoek naar kennis: Wat moet er gebeuren om de brandveiligheid te waarborgen? Moet ik certificeren? Welke aanpassingen moet ik maken?

Bouwbesluit: wet- en regelgeving

Om te voldoen aan de minimale eisen voor brandveiligheid, is het logisch om de letter van het Bouwbesluit te handhaven. Maar wat als de installatie dateert van voor die tijd en de eisen van toen niet meer overeenkomen met de eisen van nu?

Maatwerk: denken buiten gebaande paden

Als erkende kennispartij denken we buiten gebaande paden. Dat is onze meerwaarde. Ook als een installatie niet (meer) kan voldoen aan het huidige Bouwbesluit. We zoeken altijd naar de meest optimale, beschermende en preventieve voorzieningen voor alle partijen. Samen met de eigenaar, gebruiker en brandweer zetten we de juiste uitgangspunten voor brandveiligheid op papier. Als het kan met certificering, of anders via maatwerk.

Adviseur Ron van Bree: “Ik weet uit ervaring dat het niet altijd mogelijk is om een gebouw brandveilig te maken volgens de regelgeving. Toch wil je als gebouweigenaar dat je gebouw brandveilig is. De oplossing is maatwerk.”

Via onderzoek naar de originele uitgangspunten en mogelijke risico’s komen we tot de aanpassingen die nodig zijn om het gebouw en gebouwgebruik brandveilig te maken. We denken na over de meest optimale brandveiligheidsvoorzieningen, mogelijkheden voor certificering en zetten de juiste uitgangspunten voor brandveiligheid het op papier.

Rookbeheersingssystemen zijn van levensbelang

Waar rook is, is vuur. Gelukkig hoeven we dat spreekwoord niet altijd letterlijk te nemen. Maar als het gaat over brandveiligheid, dan nemen we altijd het zekere voor het onzekere. Rookbeheersingssystemen (rbs) zijn van levensbelang. Want in gevallen waarbij er niet voldoende tijd is om te vluchten, zorgen deze systemen ervoor dat dit wel mogelijk is. Logisch dus dat er een strenge certificering is voor deze systemen. Fijn dat onze klanten kunnen vertrouwen op de kennis van adviseur Ron van Bree. Hij beoordeelt de installaties, brengt risico’s in kaart en denkt verder dan de grenzen van het Bouwbesluit.

Zo helpen we het Summa College bij de certificering van twee rook- en warmteafvoer installaties (rwa). Samen komen we tot de juiste oplossingen om de brandveiligheid te waarborgen voor de gebouweigenaar, studenten, docenten en de brandweer.

Een bijzondere eend in de bijt zijn ondergrondse parkeergarages. Bij brand zorgen stuwdruk- en eventueel axiaalventilatoren voor afvoer van de rook. Wist je dat deze installaties gecertificeerd moeten zijn? Dankzij onze kennis van fire safety engineering en fire safety management kunnen we deze rbs-systemen onderzoeken en beoordelen, we brengen risico’s in kaart en geven advies voor verbetering om te komen tot een betrouwbare certificering.

Meer weten over de brandveiligheid in jouw gebouw?

Benieuwd naar onze aanpak van brandveiligheid? Met veel enthousiasme deelt Ron zijn kennis op zoek naar de best passende oplossing voor een langdurig veilige omgeving. Neem contact op.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33