8 september 2023

Het dilemma van warmte

De cv-ketel, wie kent ‘m niet. Makkelijk te bedienen en makkelijk te vervangen. Toch zit het venijn juist in dat laatste. Want waar u een kapotte ketel voorheen kon vervangen door een nieuwe ketel, moet u tegenwoordig een keuze maken voor een duurzaam alternatief. En voor veel organisaties en gebruikers betekent dat: gedoe.

Glazen bol

Er is twijfel over de juiste keuze. Want één op één vervangen, dat is geen optie meer. U moet kiezen uit duurzame alternatieven. Meest voor de hand liggend is vaak de warmtepomp. En zelfs daar zijn vele varianten in te verkrijgen, zoals een hybride warmtepomp, all-electric warmtepomp, lucht-water-warmtepomp, water-water-warmtepomp.

Tja, dan zou een glazen bol prima van pas komen. Want welke oplossing past bij de warmtevraag van uw gebruikers? Nu en in de toekomst?

Hoe brengt u de warmtevraag van nu naar een oplossing voor straks?

Om het geheel nog een tikje ingewikkelder te maken, horen er ‘extra’s’ bij die de warmtepomp efficiënter maken, zoals een bron, pv-panelen, gevelisolatie of aansluiting op het warmtenet. En dat vraagt soms om ingrijpende verbouwingen.

Doordoor zijn de investeringskosten over het algemeen een stuk hoger. Dat brengt, zelfs met een forse ISDE-subsidie, financiële risico’s met zich mee. Zeker voor woningcorporaties met duizenden verhuurbare eenheden, gemeentes met honderden maatschappelijke gebouwen of onderwijsinstelling met tientallen locaties.

Wat wil de gebruiker?

Gebruikers verwachten dat het binnen behaaglijk blijft, ook als de buitentemperaturen dalen en dat er warm water uit de kraan komt als dat nodig is. Voor woningcorporaties geldt bovendien dat hun huurders vragen om een zo laag mogelijk maandbedrag voor stookkosten.

Daarnaast willen zij niet dat de buitenunit pal boven hun appartement staat te draaien, vinden ze ‘die bakken’ op het dak lelijk of willen ze hun kostbare vierkante meters in huis niet opofferen. Het vraagt dus tijd om samen tot gedragen oplossingen te komen.

En als het eenmaal zover is

Een duurzame warmtevoorziening werkt anders dan een cv-ketel. Dat is niet 1-2-3 geleerd. Naast een stukje training en opleiding, zijn bewustwording en een gedragsverandering nodig voor het juiste gebruik. Zeker als er nog geen lage temperatuurverwarming in het gebouw aanwezig was, is de overstap best groot. Zelfs voor technisch geschoolde gebruikers of installatieverantwoordelijken.

Toekomst

En omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, is het nog regelmatig een kwestie van proberen voor installateurs en fabrikanten. We verwachten ook niet dat die ontwikkelingen binnenkort afremmen. We merken namelijk dat alle betrokken partijen aangeven dat het lastig is. De keuzes, de investering en de manier waarop de techniek werkt.

Daarom wordt het belang van een goede voorbereiding en betrokkenheid van alle stakeholders volgens ons alleen maar groter. Goed in kaart brengen van wensen, mogelijkheden en alternatieven die gericht zijn op de toekomst (bijvoorbeeld het gebruik van waterstof en propaan in warmtepompen). Want die investering betaalt zich zeker terug in een stabieler beheer van onderhoud.

Meer weten over onze aanpak en meerwaarde?

Neem vrijblijvend contact op voor een kop koffie en een goed gesprek.

Beeld: freepik

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33