4 november 2020

Duizenden kantoren in 2023 niet meer verhuurbaar?

Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers dreigen in 2023 hun kantoor te worden uitgezet, omdat hun pand niet energiezuinig is. Duizenden panden hebben niet het vereiste energielabel C: “Het juiste label staat als laatste op het to-do-lijstje.”

Hoe ver bent u met het verduurzamen van uw vastgoed?

Want 2023 komt snel dichterbij. En iedereen weet het: vanaf die datum mag u vastgoed alleen verhuren als het een label C heeft. Geen label C of hoger? Dan keldert de waarde van uw vastgoed flink.

RTL nieuws deed onderzoek. In dit bericht leest u het artikel over de dreigende sluiting van duizenden kantoren.

De kantoormarkt moet grondig verduurzamen en vooral kantoorgebouwen van vóór 2000 zitten in de gevarenzone. Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoor minimaal energielabel C hebben en vanaf 2030 is op z’n minst label A zelfs de eis. Het gaat om panden die groter zijn dan 100 m2 , die in z’n geheel als kantoor dienen. Daarvan zijn er 62.000 in ons land. 

Slechts 21.000 van die panden voldoen momenteel aan de eisen, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemen. 66 procent van de kantoorpanden scoort lager dan energielabel C, of heeft überhaupt nog geen energielabel geregistreerd.

Geen prioriteit

Voor veel bedrijven begint de tijd dus te dringen, al voelen ze dat zelf helemaal niet zo. “Veel eigenaren en huurders hebben geen weet van de wetsverandering die hun straks potentieel hun kantoorpand kan ontnemen”, ziet Bob Bensink van DirectEnergielabel.

Anderen vinden het veel gedoe, een te prijzige onderneming of beschouwen het even niet als hun prioriteit. “Bedrijven zijn veel te druk met het hoofd boven water houden in coronatijd”, legt bouwkundig adviseur Richard Verbruggen uit. “Een energielabel aanpassen staat echt als laatste op het to-do-lijstje.”

Lichte dip door corona

Dat merkt Tom Hoven van de RVO ook. “We zien dit jaar, mogelijk door corona, een licht dip in de stijgende lijn die eerder was ingezet.” Willen we na het coronatumult de deadline nog halen, dan zal het verduurzamingstempo moeten worden opgevoerd. Maar het is maar de vraag of dat gaat gebeuren. Want de coronacrisis lijkt de kantoormarkt ingrijpend te veranderen. “Bedrijven denken nu eerder aan het afstoten van kantoorpanden,” zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar vastgoed aan de TU in Delft.

Meer productiviteit en lager ziekteverzuim

Toch kunnen bedrijven ook profijt hebben van de verplichte verduurzaming. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat tot een derde van de investeringskosten binnen afzienbare tijd terug kan worden verdiend. Maar er is nog iets anders dat bedrijven echt over de streep kan trekken. In een duurzaam gebouw werkt het personeel namelijk harder en zijn ze minder vaak ziek.

Echte winst

“De betere beglazing, aangepaste ventilatie en verlichting zorgen doorgaans voor een prettiger en gezonder binnenklimaat voor werknemers,” legt Arjan Bertelink van ingenieursbureau SGS Search uit. En dat werkcomfort doet de productiviteit met 10-15% stijgen, en het ziekteverzuim met 1,5 tot 2,5% dalen. Bertelink: “Het geld dat dat een bedrijf op kan leveren is misschien wel de echte winst.”

Tijd voor actie

Er ligt nog een giga opgave en de tijd dringt. Wilt u onafhankelijk advies over de verduurzaming van uw kantoorgebouw en hoe u tot minimaal label C kunt komen? Maak meteen een afspraak voor een goed gesprek: 013 578 44 33.

Lees het volledige artikel

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33