27 juni 2022

Eerste woningen op waterstof eind 2022 een feit 

We lazen onderstaand artikel op Gawalo.nl (vakblad voor professionals in de w-installatietechniek). En omdat we de ontwikkelingen op het gebied van waterstof met heel veel interesse volgen, is dit een mooie mijlpaal om te delen.

In het Gelderse Lochem is de bouw gestart van een installatie om waterstof naar woningen te transporteren. Dit moet later dit jaar via het bestaande aardgasnet gaan plaatsvinden. De waterstof is bedoeld voor de bewoners van tien woningen in de wijk Berkeloord. In deze wijk staan veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zouden zijn te isoleren. Daarom worden vanaf dit najaar deze woningen verwarmd met waterstof; de bestaande cv-ketel wordt vervangen door een waterstofketel van Remeha. Koken gaat dan uiteraard elektrisch gebeuren.

Beeld: Jack Tillmanns | Gawalo

Extra leidingen voor aardgas 

Het betreft een pilot met subsidie van ruim 1,5 miljoen euro uit een Europees fonds voor regionale ontwikkeling (REACT-EU). Om de proef mogelijk te maken, worden verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn onlangs extra leidingen aangelegd om de woningen die niet meedoen met de proef, van aardgas te kunnen blijven voorzien.

De woningen die wel meedoen ontvangen straks waterstof via het oude bestaande gasnetwerk vanuit een distributiepunt in Lochem. Deze week is daar begonnen met de bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie. In deze zogenoemde invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt deze voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is. Westfalen Gassen Nederland bouwt en beheert de installatie en zal vanaf najaar 2022 ook de waterstof voor deze pilot leveren. 

Leren over verwarmen met waterstof 

De pilot in Lochem heeft twee doelen. “Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen”, zo vertelt Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij netbeheerder Alliander, “We willen aantonen dat dat mogelijk is. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt die we met de energietransitie niet zomaar verloren willen laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.” 

Vanaf oktober waterstof

Als alles volgens plan verloopt, stroomt vanaf oktober waterstofgas van een installatie op bedrijventerrein Stijgoord naar de 10 monumentale villa’s aan de Nieuweweg in Lochem. Burger-energiecoöperatie LochemEnergie fungeert als inkoper en verkoper van het waterstofgas, omdat Alliander zich daar niet mee bezig mag houden, zo schrijft de lokale Berkelbode. De energiecoöperatie heeft een projectleider aangesteld, die ter plekke als eerste aanspreekpunt fungeert.

Het onderzoeken van de kansen van waterstof is volgens Hogenkamp relevant omdat inmiddels duidelijk is dat elektriciteit het gebruik van aardgas niet kan vervangen. “Dat gaan we niet redden. We moeten op zoek naar andere energiesystemen, die ook nog betaalbaar moeten zijn.”

Waterstof in trailers

Het gas wordt in het Duitse Salzbergen geproduceerd; alternatieven zijn er in Arnhem en Delfzijl. Het gas wordt aangeleverd in een trailer. In de invoedinstallatie wordt nog een geurtje toegevoegd aan het van nature reukloze gas. De verwachting is dat er twee á drie trailers per maand nodig zijn voor de tien woningen.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33