22 april 2021

Energierekening Summa Collega daalt fors dankzij duurzame oplossing

Moeten we de grote koelmachine 1-op-1 vervangen? Dat was de vraag waarmee het Summa College bij ons kwam. Op basis van ons energieonderzoek was het antwoord: nee.

Adviseur klimaattechniek Marco Willemsen koos voor een energieonderzoek en kwam met een passend, energiebesparend voorstel: plaats een kleinere koelmachine en combineer deze met een warmtepomp.

Een inkijkje in de techniek

De warmtepomp levert warmte aan het cv-systeem en ondersteunt de nieuwe koelmachine als de koudevraag stijgt. Daarnaast is deze combinatie een extra back-up voor de koeling van de serverruimte.

Het Summa College koos ervoor om ook de koelmachine in de serverruimte te vervangen door een nieuwe, energiezuinige koelmachine. Deze koelmachine gebruikt ‘vrije koeling’. Daarbij wordt koude van buiten (de buitenlucht) gebruikt om te koelen, in plaats van mechanische koeling (de compressoren). In het Nederlandse klimaat kan een groot deel van het jaar gebruik worden gemaakt van ‘vrije koeling’ en dat scheelt flink in de energiekosten.

Slimme keuze, lagere kosten

Dankzij ons advies over energiebesparende maatregelen daalt de energierekening voor het Summa Collega fors. Zo is de meerinvestering binnen korte tijd terugverdiend. En daar zijn we hartstikke trots op!

Door de keuze voor twee kleinere koelmachines in combinatie met een warmtepomp:

  • Dalen de energiekosten
  • Verbetert het binnenklimaat
  • Is er een back-up voor koeling van de serverruimte

Van onderzoek tot oplevering

Na ons positief ontvangen advies over de kleinere koelmachine met warmtepomp voor het onderwijsgebouw aan de Sterrenlaan 10, vroeg het Summa Collega of we ook de werkomschrijving van deze meer energiezuinige oplossing konden maken. Vervolgens startte de aanbestedingsprocedure. Ook de begeleiding van het project was in handen van SY-NERGY.

De stukken van 3 uitvoerende partners hebben we beoordeeld op basis van BPKV (voorheen EMVI). Kuijpers Installaties uit Helmond won de aanbesteding. Inmiddels zijn de 2 koelmachines en warmtepomp na een vlot gelopen project opgeleverd. Laat het zomerseizoen maar beginnen!

Meer informatie

Fijn als we een klant verder helpen met een toekomstbestendige oplossing. Benieuwd naar energiezuinige én kostenbesparende oplossingen voor koelen en verwarmen? Neem contact op voor een goed gesprek.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33