4 juni 2023

Hoezo is beheer van onderhoud niet sexy?

Technisch onderhoud van bestaande bouw is onbelangrijk. Althans, dat was tot een aantal jaren geleden de tendens. Bouwen is interessanter dan renoveren. Het beheer van onderhoud kwam daarom vaak niet op de agenda voor van bedrijven met een eigen pand. Jarenlang werd het er een beetje ‘bij gedaan’. Het was gewoonweg niet sexy.

De crisis bracht daar verandering in. Het bouwvolume nam flink af, waardoor onderhoud ineens wel interessant werd. Ook de klimaatmaatregelen zorgden voor een andere kijk op bestaande bouw. Dé vraag werd: Hoe haal je meer uit iets bestaands? En dat is precies waar SY-NERGY zich al jaren mee bezig houdt.

Charmanter dan nieuwbouw

Beheer van onderhoud heeft meer charmes dan men altijd dacht. “Het is veel voordeliger dan nieuwbouw en brengt haast net zoveel voordelen met zich mee”, verklaart Carl Migchels, directeur van SY-NERGY. Maar wat zijn die voordelen precies? En wat houdt beheer van onderhoud in?

Haal meer uit je bestaande installaties

“Beheer van onderhoud is het optimaliseren van de bestaande technische installaties. Dat gaat veel verder dan energie besparen. Optimale exploitatie van gebouwen en installaties zorgt ook voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat, minder onderhoud en een hogere betrouwbaarheid. Kortgezegd: Je haalt meer uit je bestaande installaties. En in deze tijd is dat kostentechnisch vaak veel interessanter dan een nieuw gebouw.”

Conditiemeten

“Elk verhaal start met een nulmeting. Dat is iets waar we veel waarde aan hechten. Alleen zo kun je zien hoeveel vooruitgang er is geboekt met het nieuwe beheer van onderhoud.”

Een advies op maat

“Aan de hand van bijvoorbeeld de NEN 2767 of de RgdBOEI methodiek brengen we de conditie van bouwkundige, elektrotechnische, werktuigbouwkundige en transportinstallaties in kaart. Zo’n conditiemeting is ook een uitstekend uitgangspunt voor het opstellen van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP) of een op maat gesneden onderhoudsbestek.”

Efficiënt inrichten

We geven advies over de te behalen voordelen. Soms is het efficiënter inrichten van het onderhoudsproces al voldoende om tot een optimaal resultaat te komen. Soms adviseren we om installaties aan te passen of zijn aanvullende maatregelen een optie.”

Koffie?

Meer weten over optimaal beheer van onderhoud, onze aanpak en onze specialisaties? We delen graag onze kennis. Neem vrijblijvend contact op voor een kop koffie en een goed gesprek.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33