3 februari 2020

NEN 1010 over energie besparen

Verduurzamen is de normaalste zaak van de wereld. Daarom kijken we samen naar mogelijkheden om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Een manier is om bij certificering en normering aandacht te besteden aan energie besparen, zoals in de NEN 1010. Deze norm heeft een nieuw deel over energiebesparing bij elektrische installaties.

Inzicht in energieverbruik

Door allereerst het energieverbruik in kaart te brengen, is het mogelijk om energiebesparende maatregelen door te voeren. Het gebouwbeheersysteem is daarbij uitgangspunt. Dat geeft ons inzicht in de temperatuur, bezetting, verlichting en stroomvoorziening in de verschillende ruimtes. Is het overzicht compleet, dan kunnen we energieverliezen beperken met energiebesparende maatregelen. Denk aan led-verlichting, energiezuinige motoren en bewust omgaan met transformatoren.

Certificering

Naast informatie over energiebesparing komt certificering ook aan bod in het nieuwe deel van de NEN 1010. Er staat beschreven hoe u de efficiency-klasse van een installatie berekent. “Geleidelijk aan zullen klanten dit ook van installatiebedrijven verwachten. Ze worden kritischer en zullen installateurs niet zomaar op hun blauwe ogen geloven. Ze willen de berekeningen zien waarin zichtbaar wordt tot welke klasse de installatie behoort.”, aldus Sjef Cobben, hoogleraar TU Eindhoven en hoofdredacteur van Kennisbanken E-Installatie.

Adviseur en directeur van SY-NERGY Carl Migchels: “Graag laten we zien dat wij anders in de wedstrijd zitten. Dat we écht voor de synergie tussen opdrachtgever en leverancier gaan. Juist omdat we de taal van beide partijen spreken, kennen we alle belangen en problemen. Zo brengen we meerwaarde in de samenwerking als aanjager, inspirator en verbinder. En het is natuurlijk fantastisch dat deze aanpak zorgt voor minder energieverbruik en een verduurzaming van onze branche.”

Wilt u meer weten? Neem contact op.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33