21 december 2021

Wijzigingen in wetgeving 2022

Komend jaar staan er een aantal belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving op de planning. Wijzigingen met impact op onze fysieke leefomgeving, nieuwbouw en bestaande bouw.

1 Omgevingswet

Vanaf 1 juli 2022 smelten een aantal bestaande wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving samen tot één nieuwe wet: de Omgevingswet.

Vanaf dat moment wijzigen ook de ‘spelregels’ ten aanzien van nieuwbouw en bestaande bouw. Projecten tot 1 juli vallen nog onder de oude regelingen. Vanaf 1 juli gelden de nieuwe regels.

EPBD III

Er worden steeds meer eisen gesteld aan de energieprestaties van gebouwen. Eigenaren moeten hun installaties laten keuren volgens de EPBD III. Voor grotere gebouwen met meer dan 290 kW vermogen aan verwarming of comfortkoeling geldt dat zij vanaf 2026 bij verbouw en ingrijpende renovatie moeten voldoen aan strengere eisen, zoals een gebouw automatiserings- en controle systeem (GACS).

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in woningen verplicht. Je leest er hier meer over.

Veiligheid rondom nieuwe energie

Er komt ook nieuwe wetgeving aan over het toepassen en plaatsen van energie opslagsystemen, zoals accupakketten voor de opslag van opgewekte zonne-energie. En er komt een verplichting voor een sprinklerinstallatie in parkeergarages met laadmogelijkheden voor elektrische auto’s.

Meer weten in de wijzigingen in wetgeving 2022?

Bent u benieuwd naar de impact van deze wijzigingen op het onderhoud van uw gebouwen? Of wilt u weten hoe u het beste kunt anticiperen op de aankomende wetgeving? We helpen u graag. Maak een afspraak met onze adviseur Ferdi.

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33