8 augustus 2023

Ledverlichting als oplossing voor het verplichte energielabel C?

Met het definitieve einde voor de tl-lamp in 2023, lijkt de keuze voor ledverlichting vanzelfsprekend. Toch horen we nog regelmatig twijfels over led, vaak gebaseerd op onvolledige informatie. Jaren geleden stond led nog in de kinderschoenen en was het licht koud en kil. Inmiddels is er nagenoeg niets meer onmogelijk als het gaat om vorm, lichtkleur en intensiteit van deze duurzame verlichting.

Kans om energieverbruik fors naar beneden te brengen

Een in het oog springend voordeel van ledverlichting is de duurzaamheid. Want het aandeel verlichting in een zakelijk gebouw is zo’n 30 procent van de energierekening. En dat biedt kansen voor bedrijven en organisaties om met led hun elektriciteitsgebruik fors naar beneden te brengen. Met nog maar de helft van alle kantoorgebouwen die het verplichte energielabel C heeft, is de overstap op led laaghangend fruit.

Goed advies is belangrijk

Omdat led echt een ander type verlichting is dan halogeen of tl-verlichting, helpen we onze klanten bij het maken van de juiste keuze. We onderzoeken de haalbare opties op basis van het gebruik van de ruimte.

In ons advies denken we na over levensduur, natuurlijk vervangingsmoment, energiebesparing, lichtprestatie, comfort, technologie, vormgeving en natuurlijk de investering. Een voordeel is de mogelijke subsidie via de EIA. Vervolgens helpen we bij een slim technisch ontwerp en lichtplan en adviseren we een test op locatie.

Adviseur Ferdi: “Voor iedere docent is het lastig om de aandacht vast te houden aan het einde van de middag. Door te spelen met de kleur en de intensiteit van het licht kun je dat beïnvloeden. Een blauwere tint licht maakt mensen alert, warm gelig licht is rustgevend.”

6 Weetjes over led

  1. De levensduur van een ledlamp 16 tot 20 jaar is, bij 8 uur gebruik per dag. Dat betekent: minder vaak vervangen en lagere onderhoudskosten.
  2. Led’s zijn veel zuiniger qua energieverbruik. Ze produceren meer licht per watt en hebben geen opwarmtijd met als resultaat: lagere energiekosten en minder energieverbruik
  3. Led’s worden in verschillende vormen en maten gemaakt. Daarmee is er voor bijna elke verlichtingsvraag wel een led-oplossing.
  4. De lichtkleur (kelvin), kleurweergave (CRI) en lichtintensiteit (dimmer) kunnen heel nauwkeurig worden afgestemd op de omgeving en behoefte van de gebruiker.
  5. Een led geeft veel minder warmte, Uv-straling en infrarood af. Daarmee is een led veiliger in gebruik, handig voor het verlichten van kunst en minder warmte belastend voor de koelinstallatie.
  6. Een led bevat geen schadelijke stoffen, zoals kwik. Dit maakt ledverlichting veiliger voor het milieu en gemakkelijker te recyclen.

Meer weten?

Neem contact op met één van onze adviseurs. Op de website metledkanhet vind je informatie over wetgeving, recycling, installatie en led-klassen.

beeld: freepik.com

Samenwerken?

We geloven dat vertrouwen de basis is om samen resultaten te bereiken.
Vertrouwen begint met elkaar leren kennen.

013 – 578 44 33